Samo u BiH: Na Stojčevcu se otvarale zapakovane vreće s glasovima

0
767
Izborna Krađa
Izborna Krađa

Treći dan od izbora u Kantonu Sarajevo je bilo izbrojano tek nešto više od 60% glasova

Ne smiruju se navodi političkih stranaka, ali i brojnih analitičara da su Opće izbore koji su održani u nedjelju obilježile brojne nepravilnosti. Manipulacije glasačkim materijalom tokom izbornog dana, a onda i prilikom pakovanja i transporta uočene su na brojnim mjestima u Sarajevu- piše Patria.

Treći dan od izbora u Kantonu Sarajevo je bilo izbrojano tek nešto više od 60%  glasova. Ponovljeno brojanje glasova jučer je obavljeno u Centru i Novom Gradu, a posmatračima političkih stranaka je onemogućeno prisustvo.

Političke stranke kao što je Narod i pravda i SDP BiH smatraju da se radi o pljački u režiji Stranke demokratske akcije, te im nije jasno zašto se brojanje glasova odvijalo usporenim tempom. Do danas je u svim drugim kantonima obrađeno više od 70, 80 pa i 90% biračkih mjesta.

Fotografija koju je dobila agencija Patria na uvid pokazuje da su se u nedjelju na Stojčevcu otvarale zapakovane vreće sa glasačkim listićima, vadio se materijal i to bez ikakvog nadzora. Postavlja se pitanje kako je moguće da Centralna izborna komisija ne reaguje na ove neregularnosti.

Brojka od 400.000 nevažećih listića, prema ocjeni analitičara, ukazuje na to da se radi o “izbornoj prevari” ili da su bh. građani većinom nepismeni te da ne znaju ispuniti glasačke listiće.

Iz SDP BiH, ali i drugih stranaka uputit će zahtjeve za ponovnim brojanjem glasova, a posebno za člana Predsjedništva BiH.

 

Podijeli
  • 53
    Shares
avatar
  Pretplata  
Obavijesti me o