Najbolje ruske ratne serije na jednom mjestu

0
25
Ruske ratne serije sa prevodom
Ruske ratne serije sa prevodom

Čast mi je! (2004) 1/4 Ruska serija sa prevodom

Serija govori o istinitom događaju koji se odigrao krajem februara 2000. godine u Čečeniji. Vojnici 6. čete 104. padobranskog puka iz Pskova ušli su u boj sa višestruko brojnijim čečenskim teroristima. Padobranci su ispunili svoj zadatak po cenu svojih života i nisu dopustili teroristima da se probiju iz obruča.

Serija je dostupna na Youtube sa prevodom.

Sedamnaest trenutaka proljeća

Sedamnaest trenutaka proljeća je ruska ratna serija iz 1973 godine sastavljena iz dvanaest dijelova televizijske serije, u režiji Tatyana Lioznova i po romanu istog naslova od Yulian Semyonov .

Serija prikazuje portrete Maksima Isaeva, sovjetskog špijuna koji radi u nacističkoj Nemačkoj pod imenom Max Otto von Stierlitz , koju je portretirao Vjačeslav Tikhonov . Stileritz je zadužen da narušava tajne pregovore između Karla Wolffa i Alena Dullesa koji se odvijaju u Švajcarskoj, čiji je cilj stvaranje odvojenog mira između Njemačke i zapadnih saveznika.

Serija se smatra najuspešnijim trilerom sovjetske špijunaže ikada napravljenom, i jedna je od najpopularnijih televizijskih serija u sovjetskoj istoriji. Dvije pjesme iz serije: Moments and the Song on Far-Eastern Homeland postale su veoma popularne.

Oslobođenje

Oslobođenje  je filmska serija, a objavljena je 1970. i 1971. godine, u režiji Yuri Ozerov . Scenario su napisali Yuri Bondarev i Oskar Kurganov. Serija je bila sovjetsko-poljska-istočno-njemačko-talijansko-jugoslovenska koprodukcija.

Ovo dostignće predstavlja dramatizovani prikaz oslobođenja teritorije Sovjetskog Saveza i kasnijeg poraza nacističke Nemačke u Velikom patriotskom ratu , fokusirajući se na pet glavnih kampanja Istočnog fronta: bitka za Kursk , ofanziva u Donjem Dnjeparu , operacija Bagration , Vistula  i bitka za Berlin .

Rat i Mir – Serija filmova

Rat i mir  je ratna drama iz 1966-67. Godine a napisao je i režirao Sergej Bondarčuk.

Nakon puštanja u javnost, postigao je uspjeh kod publike, prodavajući oko 135 miliona ulaznica u svojoj rodnoj zemlji. Rat i mir takođe je osvojio Grand Prix na Međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi , nagradu Zlatni globus za najbolji film stranih jezika i Oskara za najbolji film stranih jezika .

Sankt Peterburgu 1805, Pjer Bezuhov , nezakonski sin bogatog plemića, upoznaje se sa visokim društvom. Njegov prijatelj, princ Andrei Bolkonsky , pridružio se Carskoj ruskoj vojsci kao pomoćni oficir generala Mihaila Kutuzova u ratu Treće koalicije protiv Napoleona . Dok ga je Pjer prepoznao, on privlači pažnju Hélène Kuragin i oženi se sa njom. Bolkonsky učestvuje u neuspješnoj kampanji u Austriji, gdje je svjedočio bitkom kod Schöngrabern i bitke kod Austerlita. Princ je teško ranjen, a njegova žena umire na porođaju.

Pomoćnik njegove ekselencije

Pomoćnik njegove ekselencije  je sovjetska mini-serija koja je proizvedena 1969. godine i postavljena je tokom ruskog građanskog rata .Radnja se vrti oko kapetana Pavla Kolcova, agenta koji radi za sovjetsku tajnu policiju koja špijunira bijelu dobrovoljnu vojsku .

Bijelo sunce  pustinje

Bijelo sunce pustinje  je sovjetski pustolovni film snimljen u režiji Vladimira Motilja i premijerno prikazan 1970. godine, poznat kao jedno od najpopularnijih ostvarenja u historiji sovjetske kinematografije i najpoznatije ostvarenje specifično sovjetskog žanra poznatog kao ostern.

Protagonist, čiji lik tumači Anatolij Kuznjecov, je usamljeni pripadnik Crvene armije koji krajem post-revolucionarnog građanskog rata na istočnoj obali Kaspijskog mora dobija zadatak čuvati harem koga su njegovi drugovi zarobili od Crnog Abdulaha (čiji lik tumači Kahi Kasaze), vođe grupe basmača (lokalnih muslimanskih pobunjenika). Radnja prikazuje kako u jedinu pomoć u borbi protiv Abdulaha pružaju Vereščagin (čiji lik tumači Pavel Luspekajev), bivši carski oficira i Sajid (čiji lik tumači Spartak Mišulin), lokalni žitelj koji se želi osvetiti Abdulahu za smrt porodice.

Pogledajte top 5 Ruskih ratnih filmova sa prevodom