Vijesti

Novi udar na džepove građana: Struja za domaćinstva poskupljuje za 20 posto?

struje miliona eura epbih

Uprava “Elektroprivrede BiH” zbog gubitaka u prvom kvartalu ove godine, koji iznose 18 miliona KM, planira povećati cijenu struje za domaćinstva u Federaciji BiH i do 20 posto!

Upravo su Vladi FBiH prije nekoliko dana dostavljeni podaci o poslovanju EPBiH za prva tri mjeseca.

Zbog loše pripremljenosti za zimski period, koji je pratio manjak isporuke uglja rudnika hidroelektranama, loše hidroakumulacijske sezone, ali i enormne potrošnje struje domaćinstava tokom žestokih minusa, “Elektroprivreda BiH” bila je primorana kupovati struju na berzi po cijenama mnogo višim od onih po kojima ju je proizvodila i prodavala.

Tako je “Elektroprivreda BiH” struju proizvodila i prodavala po 42,60 eura po megavat-satu, a na berzi kupovala i po 115,29 eura po megavat-satu u januaru, a u februaru i po 125,52 eura. Samo u januaru kupljeno je struje za 36,9 miliona KM, a u februaru za 28,2 miliona KM, zbog čega je EPBiH pretrpjela ozbiljne gubitke.

Cijena struje po kojoj EPBiH trenutno prodaje struju domaćinstvima iznosi 32 eura po megavat-satu, s tim da je intencija da se ona sada poveća i do 39 e. Na tržištu je prodaju po 44 e i tu neće biti promjena.

Izvor (Avaz/CIK)

Kontakt

Molimo da saopćenja za javnost, vijesti i dojave šaljete na redakcijsku email adresu.

redakcija@cik.ba.

+387 60 328 7664 viber broj

Marketing

Na vaš zahtjev, bilo telefonski ili emailom, u najkraćem mogućem roku dostavljamo vam odgovarajuće ponude za željenu poziciju bannera.

Saopćenje za javnost

Sadržaji objavljeni na internet portalu CIK.ba mogu se prenositi samo uz obavezu navođenja izvora. Iza zadnje rečenice prenesenog ili citiranog teksta postaviti "hyperlink" vezu na članak u obliku (CIK.ba).
To Top

Novi udar na džepove građana: Struja za domaćinstva poskupljuje za 20 posto?

--