Vijesti

Novi udar na džepove građana: Struja za domaćinstva poskupljuje za 20 posto?

struje miliona eura epbih

Uprava “Elektroprivrede BiH” zbog gubitaka u prvom kvartalu ove godine, koji iznose 18 miliona KM, planira povećati cijenu struje za domaćinstva u Federaciji BiH i do 20 posto!

Upravo su Vladi FBiH prije nekoliko dana dostavljeni podaci o poslovanju EPBiH za prva tri mjeseca.

Zbog loše pripremljenosti za zimski period, koji je pratio manjak isporuke uglja rudnika hidroelektranama, loše hidroakumulacijske sezone, ali i enormne potrošnje struje domaćinstava tokom žestokih minusa, “Elektroprivreda BiH” bila je primorana kupovati struju na berzi po cijenama mnogo višim od onih po kojima ju je proizvodila i prodavala.

Tako je “Elektroprivreda BiH” struju proizvodila i prodavala po 42,60 eura po megavat-satu, a na berzi kupovala i po 115,29 eura po megavat-satu u januaru, a u februaru i po 125,52 eura. Samo u januaru kupljeno je struje za 36,9 miliona KM, a u februaru za 28,2 miliona KM, zbog čega je EPBiH pretrpjela ozbiljne gubitke.

Cijena struje po kojoj EPBiH trenutno prodaje struju domaćinstvima iznosi 32 eura po megavat-satu, s tim da je intencija da se ona sada poveća i do 39 e. Na tržištu je prodaju po 44 e i tu neće biti promjena.

Izvor (Avaz/CIK)

To Top
--