Vijesti

Zvanično BiH ima 352 tenka: Vojska Srbije je najnaoružanija u regiji, a slijede ju Oružane snage…

os bih , srbija i hrvatska

Vojska Srbije je najnaoružanija u regiji, a slijede ju Oružane snage Hrvatske koje su od aprila 2009. u NATO-u, zatim Oružane snage Bosne i Hercegovine i na kraju Vojska Crne Gore koja je ove godine postala članica NATO-a.

Prema posljednjim informacijama, koje zemlje regije razmjenjuju na osnovu Sporazuma o subregionalnoj kontroli naoružanja koji je potpisan u Firenci 14. juna 1996. godine, niti jedna zemlja regije nije ni blizu dogovorenog i dopuštenog limita. Prema tom sporazumu, BiH i Hrvatska mogu imati jednak broj komada naoružanja, Srbija 2,625 puta više od njih, a Crna Gora otprilike petinu onog što imaju BiH i Hrvatska.

Što se tiče Bosne i Hercegovine, zvanično naša zemlja ima 352 tenka, a mogla bi imati ukupno 410 i danas je na oko 79 posto dogovorenog limita. Od toga je u posjedu OS BiH 325 tenkova, a ostatak su “eksponati”. Koliko tenkova je ispravno, ne navodi se u ovoj informaciji. Srbija ih ima 581, a dopušteno joj je imati čak 948. Hrvatska ima 234 od dopuštenih 410. Ove dvije zemlje mogle bi u praksi kupiti još toliko tenkova koliko sad imaju na stanju. Vojska Crne Gore nema niti jedan, a mogla bi ih imati 77 tenkova.

Što se tiče artiljerije, BiH može imati 1.500 raketnih bacača, topova, minobacača… OS BiH imaju 1.375 komada artiljerijskog naoružanja, a na to sve treba dodati i 104 “izuzetka” u koji se ubrajaju eksponati i slično.

Što se tiče jurišnih helikoptera, u posjedu OS BiH ih je ukupno sedam od dozvoljenih 21, piše “CIK“.

Što se tiče borbene avijacije, naša zemlja može imati čak 62 borbena aviona. Iako je jasno da nemamo niti jedan, u OS BiH se “na stanju” vodi 19, a ukupno su “na stanju” u BiH 22 borbena aviona. Svi su neispravni i BiH nikad nije planirala nabavku novih.

Prema posljednjim informacijama koje su razmijenjene, Srbija ima 23.817, Hrvatska 16.032, BiH 9.581 i Crna Gora 1.950 vojnika.

To Top
--