Njemačka ili Švicarska: gdje je bolje?

593 views
njemacka ili svicarska
njemacka ili svicarska

Njemačka je četvrta zemlja svijeta po kvaliteti života za iseljenike, a Švicarska prva! Dok je Švicarska ekonomski jača od Njemačke, iseljenici smatraju da je djecu ljepše odgajati u Njemačkoj. Iskustvo življenja – sigurnost, stabilnost – na strani su Švicarske. No, ne u svim segmentima jer Švicarska je i jako skupa.

Svi se trude ‘šprehati’

Njemačka je sigurna i stabilna destinacija za iseljenike, posebno one koji žele u inozemstvu odgojiti djecu. Čak 87% iseljenika zadovoljno je stanjem njemačke ekonomije (globalni prosjek je 62%). Osam od deset iseljenika kažu da je sigurnije odgajati djecu u Njemačkoj nego u njihovoj domovini.

 

Švicarska – kvaliteta se plaća

Jednak broj iseljenika u Švicarsku zadovoljan je stanjem ekonomije kao i u Njemačkoj (87%). Četvrtina njih godišnje zarađuje više od 200.000 dolara. No i život je skup: cijena življenja je mnogo viša nego u njihovim domovinama. 84% iseljenika više troši na namirnice, 78% na zdravlje, 77% na smještaj nego prije.

Zaključak
Odgovor na pitanje gdje je bolje najbolje ćete dati Vi koji živite u jednoj od ovih zemalja, a imali ste prilike živjeti i u drugoj. Stvar je, osim objektivnih pokazatelja, u velikom dijelu i subjektivne naravi. Dok će netko zaluđen skijanjem smatrati da je Švicarska najbolja zemlja na svijetu zbog predivnih Alpa, oni kojima je važno biti prihvaćen na poslu bit će mnogo sretniji u Njemačkoj. Važno je iz iskustva života u inozemstvu izvući maksimum, gdje god bili.