Suđenje Bogdanoviću za zločine u Srebrenici: Bivši učenik Jasmin Sinanović svjedočio u njegovu korist

0
1291
Milan Bogdanović
Milan Bogdanović

Suđenje Bogdanoviću za zločine u Srebrenici: Bivši učenik Jasmin Sinanović svjedočio u njegovu korist

Svjedoci Odbrane Milana Bogdanovića, optuženog za zločine počinjene na području Srebrenice, rekli su da nemaju saznanja da je optuženi tokom rata činio nedjela, piše detektor.ba.

Hakija Meholjić, nekadašnji policijski službenik pri Stanici javne bezbjednosti (SJB) Srebrenica, ispričao je da optuženog Bogdanovića poznaje otkako zna i za sebe, istaknuvši da optuženi nije do rata pravio probleme.

“Šta je on radio u ratu, ja ne znam. (…) Bio je ugledan građanin Srebrenice, bio je cijenjen. Predavao je u školi”, izjavio je svjedok, dodavši da prije rata nije čuo da je Bogdanović ispoljavao mržnju prema osobama nesrpske nacionalnosti.

Nakon rata, Meholjić je također kazao da nema loših saznanja o optuženom, s kojim se srdačno pozdravi kad se sretnu.

Bogdanović je optužen da je, kao komandir Šeste čete Posebne jedinice policije (PJP) Zvornik, nadzirao pripadnike čete koji su učestvovali u zarobljavanju Bošnjaka nakon pada Srebrenice u julu 1995. godine. Tužilaštvo BiH tereti Bogdanovića da je učestvovao u progonu bošnjačkog stanovništva iz Srebrenice, ubistvima, prisilnom premještanju, zatvaranju i nestanku civila.

U korist Bogdanovića svjedočio je i njegov nekadašnji učenik Jasmin Sinanović, koji je objasnio da mu je optuženi predavao dvije godine, nakon što je 2013. došao u srednju školu u Srebrenici.

“Borio se i trudio da pomogne nama učenicima, nije bitno koja je vjera u pitanju”, rekao je svjedok, dodavši da mu je Bogdanović bio najbolji profesor, te da je cijenio učenike i nije pravio razlike u odnosu na njihovu nacionalnost.

Kako je kazao Sinanović, optuženi je učenike častio kolačima za vrijeme Božića i Vaskrsa, a nikad se nije dešavalo da povisi ton.

Svjedok je naglasio i da mu je optuženi pomogao prilikom zaposlenja.

Suđenje će se nastaviti 17. decembra.