Kaubojski filmovi sa prevodom , lista TOP 5

0
50
Kaubojski filmovi
Kaubojski filmovi

Čovek iz Laramija (The Man From Laramie / r: Entoni Man / 1955)

Jedan od, bez sumnje, vrhunskih reditelja ovog žanra, Man je snimio pet Kaubojski filmovi  sa Džejmsom Stjuartom. U svakom od njih Stjuart igra likove koji prolaze kroz poniženje i osudu ne bi li se na kraju suočili sa ljutim protivnicima. Ovoga puta, Stjuart je misteriozni Vil Lokhart koji snabdeva robom vlasnicu jedne prodavnice u Koronadu, gradu izolovanom usred teritorije Apača. Problema u njegovom životu ne manjka… Osim filma za pamćenje, tu je i istoimena naslovna numera koja je obeležila jednu epohu.

Pucnjava popodne (Ride the High Country / r: Sem Pekinpo / 1962)

Ride the High Country (sh. Jaši po visokoj zemlji, u bivšoj Jugoslaviji poznatiji pod naslovom Pucnji popodne, je američki vestern film snimljen 1962. u režiji Sama Peckinpaha. Protagonist filma je Steve Judd, ostarjeli čuvar zakona (koga tumači Joel McCrea) koji početkom 20. vijeka angažira svog starog prijatelja Gila Westruma (čiji lik tumači Randolph Scott) da mu pomogne u prijenosu zlata iz planinskog rudnika u grad Hornitos u Kaliforniji. Radnja prikazuje kako Gil zapravo namjerava ukrasti zlato, ali da će njegove planove poremetiti mlada djevojka (čiji lik tumači Mariette Hartley) koja ih dovede u sukob sa porodicom nasilnika. Ride the High Country, snimljen sa relativno niskim budžetom, je bio drugi film u Peckinpahovoj filmografiji, ali je u mnogo čemu uspostavio teme koje će nastaviti istraživati u drugim filmovima – sumrak Divljeg Zapada i nemogućnost njegovih heroja da se prilagode civilizaciji, odnosno pomire vlastitu etiku sa okolnostima. Ride the High County nije doživio komercijalni uspjeh, ali je ipak duboko impresionirao glumca Charltona Hestona, koji je poslije inzistirao da upravo Peckinpah režira njegov film Major Dundee. Kasniji kritičari su uglavnom hvalili film, te su ga nazivali prvim velikim Peckinpahovm filmom i jednom od prvih značajnijih revizionističkih vesterna.

Bilo jednom na Divljem zapadu (C’era una volta il West / r: Sergio Leone / 1968)

Neki kritičari proglasili su ga “najvećim vesternom svih vremena”. U glavnim ulogama pojavljuju se Henry Fonda, u neobičnoj ulozi razbojnika Franka, Charles Bronson kao “Harmonica”, Jason Robards kao dobroćudni bandit Cheyenne, i Claudia Cardinale kao Jill, novopečena udovica s burnom prošlošću. Film je prvi dio djelomično nepovezane epske trilogije, filmova koji se bave društvenim i političkim problemima američke povijesti. Uslijedio je film Za šaku dinamita 1971. godine, a 1984Bilo jednom u Americi.

Legendarni film Serđa Leonea predstavlja vrhunac špageti-vesterna, a mnogi smatraju i celokupnog vestern žanra. Reč je o prvom delu, prilično nepovezane epske trilogije koju čine i “Za šaku dinamita/Bila jednom jedna revolucija” i “Bilo jednom u Americi”. Nasilna, elegična poema, romantična i marksistička, filmska priča koju predvodi Henri Fonda u ulozi razbojnika. Ah da, i ta hipnotišuća muzika Enija Morikonea

Neoprostivo (Unforgiven / r: Klint Istvud / 1992)

Kako je vreme odmicalo, popularnost kaubojski filmova je varirala, ali je svako malo publiku i kritiku i dalje osvajala po koja kaubojska priča. Tako je početkom devedesetih Istvud snimio film koji je osvojio brojne nagrade ali i podsetio publiku na čari kaubojski filmova, piše cik.ba

U centru radnje je nekadašnji revolveraš Bili Mani koga pozamašna nagrada mami da ostavi miran život i ponovo se lati oružja. Čast, samopoštovanje i niz etičkih dilema uklopljeni su u film koji je Istvud posvetio Donu Sigelu i Serđu Leoneu.

Đangova osveta

Legendarni Kventin Tarantino (“Petparačke priče”, “Psi iz rezervata”) donosi nam uzbudljivu vestern poslasticu o bivšem robu i njegovom partneru, nemačkom zubaru i lovcu na glave. Film je inspirisan istoimenim vesternom iz 1966.

Dr. King Šulc (Volc), nemački lovac na glave i bivši zubar,  kupuje roba Đanga (Foks) kako bi mu ovaj pomogao da identifikuje grupu okrutnih ubica čije identite samo Đango zna. Đango ubrzo od Šhulca počinje da uči zanatske veštine pa zajedno odlaze u Misisipi kako bi oslobodili Đangovu ženu Brumhildu (Keri Vašington).

Međutim, nakon što dogovor o kupovini njegove žene sa nemilosrdnim vlasnikom plantaže Kalvinom Kendijem (Dikaprio) propadne, Đango će se naći uvučen u borbu za sopstveni život, život svoje žene, ali i mogućnošću za slatkom osvetom…

Pogledajte top 5 Ruskih ratnih filmova sa prevodom