Kako preživjeti srčani udar ako ste sami? Što napraviti prvo?

0
112
Kako preživjeti srčani udar
Kako preživjeti srčani udar

Ovi savjeti mogu spasiti život vama ili nekom bližnjem tko doživi srčani udar. Brzina i prave reakcije su od ključnog značaja, a stručnjaci kažu da pomaže i uzimanje andola ili aspirina

Ako ste sami i osjetite abnormalno kucanje srca, ne gubite vrijeme – napravite odmah ove stvari: Duboko udahnite pa se zakašljite najjače što možete. Pričekajte dvije sekunde pa ponovite taj ciklus – duboko disanje – zakašljavanje. Ponavljajte dok ne dođete u bolnicu, prenosi Health is Wealth.

Duboko disanje omogućava većoj količini kisika da uđe dublje u pluća. Naglo kašljanje stisne srce i poboljšava cirkulaciju. Pritisak na srce, također, pomaže vratiti otkucaje u normalan ritam.

Važno je imati na umu da je ovo metoda u hitnim slučajevima i važno je potražiti pomoć liječnika što prije je moguće.

Andol i aspirin pomažu!

U Nastavnom Zavodu za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije kažu da je u slučaju srčanog udara dobro uzeti odmah andol ili aspirin.

– Ako je bolesnik pri svijesti i ne povraća, pokušajte ga smiriti, osigurajte mu mirovanje i ne dopustite da išta radi (npr. preoblači odjeću, traži zdravstvenu iskaznicu i sl.). Postavite ga u sjedeći položaj. Dajte mu (ako imate) usitnjenu tabletu acetilsalicilne kiseline od 300 mg (Andol, Aspirin) ili neka je sam sažvače. Druge lijekove nemojte davati, osim ako se radi o osobi koja se liječi od angine pektoris, kojoj treba dati uobičajenu tabletu pod jezik (Nitroglicerin, Tinidil, Angised)

Većina ne obraća pažnju na rane simptome

Pravovremenim prepoznavanjem simptoma srčanog udara i brzim djelovanjem može se smanjiti oštećenje srčanog mišića, povećati vjerojatnost preživljavanja te postići brži i bolji oporavak.

Inače, muškarci su skloniji bolovima u prsima, a žene smetnjama u disanju. Kod muškaraca se mogu pojaviti i problemi s erekcijom čemu je krivac suženje krvnih žila. Čak dvije trećine njih je to primijetilo prije zastoja srca. Žene (njih oko 70 posto) sklonije su osjećanju snažnog i dugotrajnog umora, čak nekoliko tjedana prije udara.