Vijesti

Pogledajte u kojoj državi BH dijaspora najviše zarađuje!

bh dijaspora u svijetu najviše broji

Prema službenim informacijama Ministarstva vanjskih poslova BiH, najveći broj bh. iseljenika danas živi u Sjedinjenim Američkim Državama. Trenutačno bh. dijaspora u SAD-u broji više od 350.000 ljudi, a razlog zašto je ova prekookeanska država zanimljiva za bh. građane je princip po kojem je svaki radnik plaćen onoliko koliko radi i koliko vrijedi.

Tako je prosječna neto zarada stanovnika u SAD-u od 43.000 do 47.000 dolara, što je za prosječan život jedne porodice u kojoj je dvoje zaposlenih više nego dovoljno. S druge strane, poslovne mogućnosti u SAD-u su nemjerljivo veće nego u BiH pa je česta situacija da naši sugrađani umjesto da traže zaposlenje u privatnoj firmi ili državnoj instituciji, pokreću male biznise koji su više nego dovoljni za lagodan život.

Kanada ima značajnu bh. dijasporu, koja broji više od 50.000 ljudi. Poslovne mogućnosti u Kanadi su slične onima u SAD-u pa je i broj privatnih poduzetnika također velik.

Od evropskih država, najveća bh. dijaspora je u Njemačkoj s oko 240.000 ljudi. Njemačka je ujedno i najjeftinija država za život u EU.

Razlog za to leži u činjenici da je Njemačka veliko tržište s ogromnom konkurencijom prodajnih lanaca i štedljivim potrošačima, što neminovno obara cijene. Pored toga, diskontni supermarketi su praktično njemački izum, a tu su i vrlo niske trgovinske marže na cijene namirnica i odjeće, tako da ove stavke malo opterećuju budžet Nijemaca koji prosječno na godišnjem novou zarađuju od 42.000 do 48.000 eura.

Pored Njemačke, omiljena destinacija iseljenika s ovih prostora je i Austrija u kojoj danas živi više od 150.000 bh. građana. Poznata je činjenica za vam npr. u Linzu nije potrebno znanje stranih jezika da bi ste se snašli, jer večina njegovih stanovnika priča jedan od Ex-Yu jezika.Prosječna plata od oko 36.000 eura na godišnjem nivou, uz uređenu i učinkovitu zdravstvenu i socijalnu zaštitu za porodice, specijalni ugovori ove države s BiH kada je u pitanju školstvo po kojem su bh. učenici i studenti izjednačeni s Austrijancima, te geografska blizina BiH, samo su neki od razloga zbog kojih je Austrija zanimljiva za ljude iz BiH.

Trenutno u Švedskoj i Norveškoj živi blizu 100.000 bh. državljana, a visoka mjesečna primanja, koja u prosjeku na godišnjem nivoui iznose oko 54.000 eura, zatim najbolje uređen socijalni sistem u svijetu i visok stepen zaštite stanovnika od države, a sve upotpunjeno kratkim radnim vremenom i besplatnim školovanjem, razlozi su zbog kojih bh. građani rado idu u ove države.

Pored navedenih država, značajan broj naših sugrađana se odselio i u Australiju, zemlju koju mnogi smatraju modelom socijalne demokratije. Bh. dijaspora u Australiji broji više od 50.000 ljudi, a prosječna plata od 51.000 dolara godišnje, velika izdvajanja države za zdravstvo i obrazovanje, a sve upotpunjeno tridesetpetosatnom radnom sedmicom, više je nego dovoljno za život.

Kada se napravi poređenje između životnog standarda u državama u kojima bh. dijaspora živi i životnog standarda u BiH, u kojoj je prosječna plata nešto viša od 350 eura, onda je sasvim jasno zašto toliki broj ljudi “bježi” s ovih prostora. Ovome naravno treba dodati sve više nestabilnu političku i poslovnu situaciju.

To Top
--