Vijesti

Pogledajte u kojoj državi BH dijaspora najviše zarađuje!

bh dijaspora u svijetu najviše broji

Prema službenim informacijama Ministarstva vanjskih poslova BiH, najveći broj bh. iseljenika danas živi u Sjedinjenim Američkim Državama. Trenutačno bh. dijaspora u SAD-u broji više od 350.000 ljudi, a razlog zašto je ova prekookeanska država zanimljiva za bh. građane je princip po kojem je svaki radnik plaćen onoliko koliko radi i koliko vrijedi.

Tako je prosječna neto zarada stanovnika u SAD-u od 43.000 do 47.000 dolara, što je za prosječan život jedne porodice u kojoj je dvoje zaposlenih više nego dovoljno. S druge strane, poslovne mogućnosti u SAD-u su nemjerljivo veće nego u BiH pa je česta situacija da naši sugrađani umjesto da traže zaposlenje u privatnoj firmi ili državnoj instituciji, pokreću male biznise koji su više nego dovoljni za lagodan život.

Kanada ima značajnu bh. dijasporu, koja broji više od 50.000 ljudi. Poslovne mogućnosti u Kanadi su slične onima u SAD-u pa je i broj privatnih poduzetnika također velik.

Od evropskih država, najveća bh. dijaspora je u Njemačkoj s oko 240.000 ljudi. Njemačka je ujedno i najjeftinija država za život u EU.

Razlog za to leži u činjenici da je Njemačka veliko tržište s ogromnom konkurencijom prodajnih lanaca i štedljivim potrošačima, što neminovno obara cijene. Pored toga, diskontni supermarketi su praktično njemački izum, a tu su i vrlo niske trgovinske marže na cijene namirnica i odjeće, tako da ove stavke malo opterećuju budžet Nijemaca koji prosječno na godišnjem novou zarađuju od 42.000 do 48.000 eura.

Pored Njemačke, omiljena destinacija iseljenika s ovih prostora je i Austrija u kojoj danas živi više od 150.000 bh. građana. Poznata je činjenica za vam npr. u Linzu nije potrebno znanje stranih jezika da bi ste se snašli, jer večina njegovih stanovnika priča jedan od Ex-Yu jezika.Prosječna plata od oko 36.000 eura na godišnjem nivou, uz uređenu i učinkovitu zdravstvenu i socijalnu zaštitu za porodice, specijalni ugovori ove države s BiH kada je u pitanju školstvo po kojem su bh. učenici i studenti izjednačeni s Austrijancima, te geografska blizina BiH, samo su neki od razloga zbog kojih je Austrija zanimljiva za ljude iz BiH.

Trenutno u Švedskoj i Norveškoj živi blizu 100.000 bh. državljana, a visoka mjesečna primanja, koja u prosjeku na godišnjem nivoui iznose oko 54.000 eura, zatim najbolje uređen socijalni sistem u svijetu i visok stepen zaštite stanovnika od države, a sve upotpunjeno kratkim radnim vremenom i besplatnim školovanjem, razlozi su zbog kojih bh. građani rado idu u ove države.

Pored navedenih država, značajan broj naših sugrađana se odselio i u Australiju, zemlju koju mnogi smatraju modelom socijalne demokratije. Bh. dijaspora u Australiji broji više od 50.000 ljudi, a prosječna plata od 51.000 dolara godišnje, velika izdvajanja države za zdravstvo i obrazovanje, a sve upotpunjeno tridesetpetosatnom radnom sedmicom, više je nego dovoljno za život.

Kada se napravi poređenje između životnog standarda u državama u kojima bh. dijaspora živi i životnog standarda u BiH, u kojoj je prosječna plata nešto viša od 350 eura, onda je sasvim jasno zašto toliki broj ljudi “bježi” s ovih prostora. Ovome naravno treba dodati sve više nestabilnu političku i poslovnu situaciju.

Kontakt

Molimo da saopćenja za javnost, vijesti i dojave šaljete na redakcijsku email adresu.

redakcija@cik.ba.

+387 60 328 7664 viber broj

Marketing

Na vaš zahtjev, bilo telefonski ili emailom, u najkraćem mogućem roku dostavljamo vam odgovarajuće ponude za željenu poziciju bannera.

Saopćenje za javnost

Sadržaji objavljeni na internet portalu CIK.ba mogu se prenositi samo uz obavezu navođenja izvora. Iza zadnje rečenice prenesenog ili citiranog teksta postaviti "hyperlink" vezu na članak u obliku (CIK.ba).
To Top

Pogledajte u kojoj državi BH dijaspora najviše zarađuje!

--