Vijesti

ZARADITE 5.000 EVRA: Beračima malina u Finskoj i Njemackoj 4 evra po kilogramu!

Rad sa morskim plodovima na Aljasci, ili na nekoj udaljenoj naftnoj bušotini, samo su neki od sezonskih poslova u inostranstvu za koje se mladi sve češće opredeljuju.

“Za branje jagoda u Finskoj prijavila sam se nekoliko meseci pre sezone kako bih imala vremena da dobijem boravišnu dozvolu. Javila sam se preko oglasa koji su dali vlasnici jedne plantaže. Za svaki ubran kilogram dobijala sam nešto manje od tri evra, pa sam za tri meseca kući otišla sa oko 5.000 evra”, kaže Marija Katić (30).

Načini na koje se ljudi zapošljavaju u inostranstvu su različiti – jedni idu preko agencija za zapošljavanje, drugi preko studentskih udruženja, treći se direktno javljaju na inostrane oglase, a mnogi putuju na crno, pa, kako kažu, šta im bog da.

Oni koji se odluče na dalek put, sezonske poslove trebalo bi da traže isključivo preko licenciranih agencija, jer su česti slučajevi prevara u kojima kandidati ostanu i bez novca i bez angažmana. Petar Dragičević, direktor agencije za zapošljavanje “Agava“, objašnjava da najveća potražnja tokom leta vlada za poslovima konobara, kuvara i sobarica.

Izvor CIK.ba

To Top
--